اسپکتروفتومتر یا طیف سنج میزان جذب یا عبور طول موجهای مشخصی از انرژی تابشی (نور) از یک محلول را اندازه گیری مینماید و غلظت مواد را در یک محلول تعیین میکند.
بر اساس قانون بیر-لامبرت (Bear-Lambert) میزان جذب نور(OD) متناسب با غلظت ماده حل شده در محلول است.
پرتو نور مرئی یا فرابفش :
در اسپکتوفتومتری مریی، جذب یا انتقال ماده میتواند به وسیله رنگ مشاهده شده تعیین شود. برای نمونه محلولی که نور آن در بالاتر از طیف مریی است و هیچ طول موج مریی را عبور نمیدهد بهطور تئوری به رنگ سیاه است. از سویی دیگر اگر همه طول موج مرئی را عبور دهد و هیچ نوری را جذب نکند نمونه محلول به رنگ سفید است.
دستگاههای اسپکتروفتومتر فرا بنفش / مرئی به عنوان پر مصرف ترین دستگاههای اسپکتروفتومتر در آزمایشگاه بوده که در آن با توجه به میزان عبور و جذب ، غلظت مواد در یک نمونه تعیین می گردد. عموماً منابع نوری قابل استفاده در این دستگاه یک لامپ هالوژن تنگستن، برای نور مرئی و یک لامپ دوتریم برای نورUV می باشد.اساساً این دستگاه برای اسپکتروفتومتری مایعات طراحی شده ولی نمونه های جامد شفاف و گازها را نیز می توان مورد آنالیز و بررسی قرار داد. محدوده کاری دستگاه از ١٩٠ تا ١١٠٠ نانومتر می باشد.
پهنای باند:
شکاف عبور یا متمرکز کننده پرتو ترکیبی از عدسی ها و آئینه های کوچک می باشد ، که فقط به طیف رنگی ، با طول موج مورد نظر اجازه عبور می دهند . هر قدر عرض شکاف نور کمتر باشد ، کیفیت پرتوها بهتر خواهد بود . میزان منوکروماتیک بودن نور تابیده شده به کووت بسیار مهم می باشد که با ( Spectral Band Width) SBW یا پهنای باند طیف ، برحسب نانومتر مشخص می شود هرچقدر عدد SBW کوچکتر باشد کیفیت دستگاه بهتر خواهد بود که بستگی به نوع گریتینگ و پهنای شکاف عبور نور دارد .
طیف سنج تک پرتو یا دو پرتو:
اسپکتروفتومتر های تک پرتو اولین نسل اسپکتروفتومتر ها بوده و تمام نور از بین نمونه عبور می کند، در این نوع برای اندازه گیری شدت نور تابشی باید به این نکته توجه داشت. این اسپکتروفتومتر ها ارزان هستند چرا که بخش های کمتری داشته و سیستم آنها پیچیدگی کمتری دارند. نسل جدید اسپکتروفتومتر ها نوع دو پرتو است. در این نوع نور قبل از این که به نمونه برسد به دو پرتو مجزا تفکیک می شود که این مسئله یک امتیاز تلقی می شود زیرا خواندن منبع و نمونه به طور همزمان انجام می شود. در برخی از اسپکتروفتومتر های دو پرتو، دو آشکارساز وجود دارد بدین ترتیب امکان اندازه گیری همزمان پرتو های نمونه و مرجع فراهم می شود. سایر اسپکتروفتومتر های دو پرتو، که تنها یک آشکارساز دارند از برشگر پرتو استفاده می کنند که این وسیله در هر لحظه یک پرتو را سد کرده و آشکارساز اندازه گیری پرتو نمونه و مرجع را به صورت یک در میان انجام می دهد.به صورت کلی در نوع تک پرتویی یک جایگاه برای محلول و بلانگ وجود دارد در دستگاههای دو پرتویی دو جایگاه منظور شده است .پرتوتابش شده بطور خودکار مجزا شده و ازمحلول بلانک و نمونه همزمان عبور می کند این دستگاهها بسیار حساس می باشند.
ویژگی های دستگاه:
لامپ هالوژن یا دوتریوم به عنوان منبع نوری.
مونوکروماتور برای جداسازی طول موج مورد نظر و حذف تابش ناخواسته ثانویه
محل قرارگیری نمونه
آشکارساز برای دریافت نورهای عبور یافته و تبدیل آن به سیگنال الکتریکی
نمایشگر دیجیتال برای نشان دادن نتایج
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.